U trendu

Duterte će pre umreti nego pojaviti se pred sudom u Hagu

MANILA – Portparol predsednika Filipina Rodriga Dutertea rekao je danas da će predsednik te azijske zemlje „radije umreti, nego što će se suočiti sa bilo kakvim međunarodnim sudovima“, nakon odluke haškog Međunarodnog krivičnog suda (IČ) da istraži navode o zločinima protiv čovečnosti tokom Duterteovog krvavog rata protiv droge.

„Predsednik nije imao nikakvu reakciju, jer je od početka rekao da će radije umreti nego što će se suočiti sa bilo kakvim međunarodnim sudovima. Ako neko ima nekih primedbi, treba da ih dostavi ovde, na Filipine“, rekao je portparol Hari Roke, preneo je AP.

Glavni Duterteov pravni savetnik, Salvador Panelo, kritikovao je odluku IČ i dodao da je sud samo pijun u borbi političkih oponenata protiv Dutertea.

Panelo je naveo da se sud u Hagu koristi „kao politički i propagandni aparatus od onih koji bi uradili sve da sklone predsednika sa pozicije“.

IČ je u sredu saopštio da je odobrio istragu koju je zatražio bivši tužilac Fatou Bensuda povodom Duterteove kampanje protiv droga, rekavši da se ne može smatrati „legitimnom policijskom operacijom“.

Američka novinska agencija je podsetila da je više od 6.000 osumnjičenih ubijeno tokom akcije protiv droge, prema podacima vlade, ali grupe za ljudska prava navode da bi broj mrtvih mogao da bude znatno veći, jer postoji mnogo nerešenih ubistava u režiji motociklista-ubica, koje je možda unajmila policija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.