U trendu

Duterte i Si Điping za mir u Južnom kineskom moru

MANILA – Predsednici Filipina i Kine Rodrigo Duterte i Si Đinping istakli su potrebu o uzdržanosti dve zemlje kako bi se održao mir u Južnom kineskom moru, saopštila je danas predsednička kancelarija u Manili.

Dvojica lidera održala su jednosatni telefonski razgovor, razgovarajući o širokom spektru tema, uključujući zabrinutost zbog ukrajinske krize i odgovor na pandemiju kovida-19, prenosi Rojters.

„Dvojica lidera su naglasila potrebu da se ulože svi napori da se suzdržanošću, jačanjem obostrano prihvatljivog okvira za funkcionalnu saradnju i smanjenjem tenzija održe mir, bezbednost i stabilnost u Južnom kineskom moru“, navodi se u saopštenju Duterteovog kabineta i naglašava da su obe strane posvećene širenju prostora za pozitivne angažmane čak i kada postoje sporna pitanja.

U zamenu za milijarde dolara pomoći, zajmova i obećanja o investicijama, Duterte je od preuzimanja dužnosti 2016. godine kontinuirano otopljavao odnose i veze sa Pekingom, ostavljajući po strani dugogodišnji teritorijalni sukob oko Južnog kineskog mora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar