U trendu

Dva zarobljena Amerikanca trenutno u pritvoru u DNR

DONJECK – Dva državljana SAD zarobljena u Ukrajini trenutno se nalaze u pritvorskom objektu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je Interfaksu izvor iz bezbednosnih agencija DNR.

„Dvojica američkih plaćenika, Endi Huin i Aleksandar Druk, zarobljeni u Ukrajini, sada su u Donjecku“, rekao je ovaj izvor.

Lider samoproglašene DPR-a Denis Pušilin rekao je 16. juna da nema informacije o prijavljenom zarobljeništvu dvojice veterana američke vojske koji su se borili zajedno sa ukrajinskim oružanim snagama u blizini Harkova, a i lider samoproglašne Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik takođe je rekao Interfaksu da nema informacija o zarobljenim Amerikancima.

Dejli telegraf je prošle nedelje izvestio da su dvojica američkih vojnih veterana iz Alabame, Endi Taj Nkog Huin i Aleksandar Druk, koji su otišli u Ukrajinu da se bore kao dobrovoljci, uhapšeni u blizini Harkova.

Britanski list je naveo da su se Druk (39), koji je ranije služio u Iraku, i Huin (27) pridružili regularnoj ukrajinskoj vojnoj jedinici kao dobrovoljci.

Oni su zarobljeni početkom juna i smatraju se prvim američkim vojnicima za koje se zna da su zarobljeni u zoni sukoba u Ukrajini, navodi Interfaks.

Rusija je danas saopštila da ne može da garantuje da će američki vojni veterani, koji su zarobljeni kao borci na ukrajinskoj strani, izbeći osudu na smrtnu kaznu.

„Ne mogu ništa da garantujem. To zavisi od istrage“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju En-Bi-Si koji je emitovan u ponedeljak, preneo je TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar