U trendu

DW: BiH između Mila i Jakova; BiH nakon izbora u CG izgubila pravog prijatelja

BERLIN – Reakcije u Bosni i Hercegovini na pobedu Jakova Milatovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori ukazuju na duboke podele u bosanskohercegovačkom društvu, a mnogi mediji i analitičari u Federaciji BiH ovu pobedu vide kao jačanje „velikosrpske“ politike, piše Dojče vele.

Zabrinuti su, kažu, zbog mogućih komplikacija u regionalnim odnosima, a u javnosti su se mogle čuti i ocene da je BiH, nakon predsedničkih izbora u Crnoj Gori 2. aprila, izgubila „pravog prijatelja“.

Podsećaju da su čestitke Milatoviću među prvima uputili predsedavajuća i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, a usledila je i od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojoj je poželeo da Crna Gora bude suverena, samostalna te „usmerena ka jačanju pozicije srpskog nacionalnog korpusa“.

Članovi Predsedništva BiH hrvatski Željko Komšić i bošnjački Denis Bećirović, koji su pred izbore nedvosmisleno podržavali Đukanovića, nisu se oglašavali nakon pobede Jakova Milatovića.

Dodau da su odnosi između BiH i Crne Gore na predsedničkom nivou praktično bili blokirani još 2018. godine kada je Milorad Dodik, kao član Predsedništva BiH, vetom sprečio dolazak crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u zvaničnu posetu BiH. Dodik je tada bio nezadovoljan politikom koju je Đukanović zastupao.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo smatra da je novoizabrani predsednik Crne Gore produkt „apostolske demokratije“.

„Proslava pobede Jakova Milatovića iz pokreta ‘Evropa sad’ na izborima je pokazala da ga, u prvom redu, svojim favoritom smatraju oni delovi društva i crnogorske političke scene koji su puno bliže ideji ‘srpskog sveta’ ili formalne integracije sa Srbijom nego nastavku izgradnje i konsolidacije države Crne Gore“, kaže Turčilo. On je, reagirajući na pobedu Jakova Milatovića, za Federalnu novinsku agenciju (Fena) kazao da je Jakova Milatovića iznedrila vlada „koju je formirala Srpska pravoslavna crkva (SPC) u manastiru Ostrog“ te da je Milatović produkt „apostolske demokratije“, SPC-a i vlade Zdravka Krivokapića.

Za profesora na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloša Šolaju, pobeda Jakova Milatovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori je „još jedna postsocijalistička tranziciona faza koja će doneti više demokratije i uticaja glasača na politiku“. On je za agenciju Srna kazao da se posle pobede Milatovića očekuje „veća živost u političkom životu Crne Gore i veće ispoljavanje različitih interesa“.

„Obično se sve postsocijalističke faze brzih i ključnih proena završe porazom autoritarnog lidera koji je uspeo da izvrši sve te promene“, kazao je Šolaja.

Podeljene su reakcije i na društvenim mrežama, piše DW.

Haris Zahiragić iz Stranke demokratske akcije na Tviteru piše da je „pala građanska Crna Gora“ i da se na ulicama Podgorice slavi sa zastavama Srbije uz „velikosrpske pesme i ikonografiju“. „Crna Gora je pala na lažnoj priči o borbi protiv korupcije i na mirisu tamjana sa svetosavskih litija. Novi predsednik Crne Gore je još u kampanji podržao Otvoreni Balkan, što je zapravo eufemizam za ‘srpski svet’“, kaže Zahiragić.

Zlatan Begić iz Demokratske fronte (DF) Željka Komšića u reagovanju na izjavu crnogorskog premijera Dritana Abazovića da je porazom Mila Đukanovića „misija završena“, na Tviteru je napisao:

„Velikodržavne politike ne ostvaruju se u ovom momentu teritorijalnom podelom, nego stavljanjem pod suverenitet Zagreba i Beograda institucija vlasti u BiH i Crnoj Gori. Sve to ne bi bilo moguće bez Dritana. Mnogo ih je, i tu su među nama. Kako god, očekujte otpor dok ima i jedan od nas“.

Novinar Sead Numanović kaže da će Milatović „pričati o Evropskoj uniji, ali će Crnu Goru uvesti u Otvoreni Balkan“.

Preterano je tvrditi da će Crna Gora biti ‘Republika Srpska na moru’, ali je daleko primerenije porediti je sa srpskom Belorusijom na Balkanu. Samostalna jeste, ali nezavisna nije“, kaže Numanović.

Kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović kaže da je „Aleksandar Vučić preuzeo Crnu Goru“.

„Točak istorije samleo je suverenu Crnu Goru nakon 17-ak godina postojanja, nažalost. Biće vremena za post-mortem, ali ono što je sigurno je da je pad Crne Gore pod Srbiju jako loša vest za BiH. Ovo mora biti poslednje upozorenje za sve u BiH pre nego i ona padne“, piše Bajrović, dovodeći u vezu pobedu Milatovića s aktuelnim političkim prilikama u BiH, odnosno njenom entitetu Federaciji BiH.

On za DW kaže da će „Milatović provoditi politiku po volji Beograda“. „Crna Gora više nije potpuno suverena država i zato će njen odnos prema BiH biti potpuno podređen interesima Srbije“, tvrde Bajrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.