U trendu

DW: Britanija – mazohistički flert sa katastrofom

Dvoje premijera, Dejvid Kameron i Tereza Mej, uspeli su da uvuku Ujedinjeno kraljevstvo na ničiju zemlju Bregzita kroz koji će se ići bez stabilne vlade, piše nemačka štampa o ishodu izbora u Velikoj Britaniji.

Britanska premijerka Tereza Mej nema nameru da se povuče nakon što su njeni torijevci izgubili apsolutnu većinu na prevremenim izborima u četvrtak.

Takav ishod tumači se kao žestoka packa birača premijerki, pre svega njenoj nameri da u pregovore o Bregzitu krene tvrdo, uz najavu da je od lošeg dogovora sa EU bolje da nema nikakvog dogovora, navodi Dojče vele.

Mejova je, smatra se, loše prošla i zbog (ne)socijalne politike i propusta u borbi protiv terorizma. Ipak, već u petak je kraljicu obavestila da može da skrpi parlamentarnu većinu koja bi podržala njenu manjinsku vladu. Uz 318 konzervativnih poslanika, ruku bi za Terezu Mej trebalo da digne i 10 severnoirskih poslanika iz Demokratske partije unionista (DUP), pa bi tako većina brojala svega dva glasa više od neophodnog broja.

Sada će podrška novoj vladi zavisiti od ultrakonzervativne partije DUP iz Severne Irske, piše list „Der noje tag“ .

„Stariji se još sećaju osnivača DUP-a, sveštenika Ijana Pejslija, jastreba za protestantsku stvar. Svakako nije politička stabilnost kada većinu podaruje stranka koja je desno od torijevaca“, navodi list.

„Pre samo godinu dana je Velika Britanija bila visoko cenjena članica EU sa torijevskom vladom koja je u parlamentu raspolagala apsolutnom većinom. Ipak, dvoje premijera, Dejvid Kameron i Tereza Mej, uspeli su da uvuku Kraljevstvo na ničiju zemlju Bregzita kroz koji će se ići bez stabilne vlade“, piše minhenski „Zidojče cajtung“.

„Ovo dvoje torijevaca je smesom arogancije, nesposobnosti i oportunizma uspelo da nepotrebno uvede u krizu zemlju koja je znala da iznedri lidere od karaktera poput Vinstona Čerčila i Margaret Tačer. Usput, uspeli su da oslabe celu Evropu. Takav fijasko bez sumnje zaslužuje da se nazove istorijskim“, smatra minhenski list.

Konzervativni list „Velt“ u direktnom tonu piše da „izgleda da britanski birači imaju istančani njuh da prepoznaju one koji bi da ih zavrnu, neku vrstu ugrađenog detektora koji se pouzdano oglašava uvek kada političke elite ponovo padnu u iskušenje da taktičkim manevrima rade na održanju sopstvene moći“.

Misli se na potez Kamerona koji je obećao referendum o Bregzitu, pa ga izgubio, te premijerke Mej koja je pojurila u vanredne izbore tražeći „jak mandat“ koji nije dobila.

„S druge strane, deluje da ti isti birači gotovo mazohistički žele da flertuju sa katastrofom, da joj priđu što je bliže moguće“, dodaje „Velt“.

Ima iz dobrih vesti iz London, piše diseldorfski „Rajniše post“.

„Britanci su se izjasnili protiv tvrdog Bregzita. Kako bi držala nevoljene migrante podalje, Tereza Mej je bila spremna da se čak odrekne tržišta EU što bi naštetilo privredi na obe strane Lamanša. Sada rastu šanse za kompromis u pitanjima slobodnog protoka radne snage i robe“, navodi list i dodaje da su istovremeno Britanci jasno stavili do znanja da ne žele političke ekstreme.

„Time je Velika Britanija nakon Francuske druga zemlja koju nisu zaveli ni nacionalizam, ni socijalizam već je birala politički centar. Sada je na Evropskoj uniji da ne krene u trijumfalne urlike već da izvuče najbolje iz ove loše situacije“, navodi ovaj list.

„Frankfurter algemajne cajtung“ iznosi stav da Bregzit zapravo i nije bio glavna tema ovih izbora.

List navodi da su „mnogima daleko važniji sopstveni uslovi života i da se u gradovima razgovara o visokim kirijama, na selima o manjku poslovne perspektive“.

„Sve se više širi neprijatan osećaj da u ovoj zemlji budućnosti ima samo još za one koji rade u blještavim bankarskim tornjevima londonskog Sitija. Mnogi birači laburista ni izbliza ne dele stav partijskog šefa Džeremija Korbina da obuhvatna nacionalizacija može da reši ove probleme. Ali su mu ipak dali glas – jer je makar prepoznao probleme“, zaključuje FAZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.