U trendu

DW: Šta stoji iza postupka opoziva Trampa?

BERLIN – Za manje od dve nedelje američkom predsedniku Donaldu Trampu ističe mandat. Zašto onda američka Demokratska partija planira pokretanje postupka opoziva predsednika – impičment, postavlja pitanje DW i navodi da stručnjaci vide dva valjana razloga.

Gomila koja je prošle sedmice provalila u zgradu Kongresa dok su senatori i kongresmeni upravo nameravali da potvrde izbornu pobedu Džozefa Bajdena došla je sa skupa na koji je pozvao Tramp, poručujući da njegove pristalice ni u kom slučaju ne smeju da prihvate Bajdenovu pobedu, jer se radi o navodnoj krađi.

On je pozvao okupljene da se upute prema Kapitolu. Pet ljudi je pri tom poginulo, jedan od njih je bio policajac.

Demokrate, na čijem je čelu Nensi Pelosi, uzeli su Trampove zapaljive izjave kao povod da pokrenu drugi po redu postupak opoziva predsednika ako potpredsednik Majk Pens ne suspenduje Trampa prema ustavnim pravilima zbog neuračunjivosti.

„To bi imalo veliko simbolično značenje“, objašnjava Šeri Bermen, politikolog sa njujorškog Barnard koledža.

Prema njemu, Demokrate žele da jasno stave do znanja da niko nije iznad zakona.

„Predsednik je doprineo huškanju naroda i podstrekivao na nasilje. Zato je za demokratiju važno da se on pozove na odgovornost“, ističe Bermen.

On navodi da još jedan razlog leži u 14. ustavnom amandmanu. „Ako bi ga Senat osudio, to bi ga moglo sprečiti da se ponovo kandiduje“, kaže Bermen.

Pošto američki predsednici mogu da upravljaju zemljom u ukupno dva mandata, koja ne moraju da budu jedan iza drugog, Tramp bi mogao da se kandiduje za predsednika 2024.

Međutim, ako ga Senat osudi, mogao bi da glasa i o tome da li da mu zabrani svaku buduću kandidaturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.