U trendu

DW: Uskoro druga nemačka vakcina protiv korone

BON – Nemačka kompanija Kjurvek (CureVek) iz Tibingena saopštila je da očekuje na vreme odobrenje za svoju vakcinu, te navodi da je procedura za odobravanje pred Evropskom agencijom za lekove (EMA) pokrenuta još sredinom februara.

Trenutno je u proceduri „faza 2b/3“, ispitivanje u kojem učestvuje više od 40.000 ljudi iz Evrope i Latinske Amerike, a privremena analiza efikasnosti najavljuje se za drugi kvartal ove godine, piše Dojče vele.

U kompaniji očekuju da bi EMA mogla da izda odobrenje početkom juna.

Stručnjak za zdravstvo iz partije nemačkih Socijaldemokrata Karl Lauterbah kaže da proces koji vodi EMA često predugo traje, te navodi da bi, ukoliko Kjurvek radi dobro kao Bajontek ili Moderna, vakcinu trebalo odobriti i primeniti što pre.

Lotar Viler, predsednik Instituta „Robert Koh“ smatra da nema potrebe za hitnim odobravanjem, a sa njim se slaže i nemački ministar zdravlja Jens Špan koji ističe da još nema podataka i da zato ne može da se izda dozvola za Kjurvek po hitnom postupku.

Primer Bajonteka pokazuje da sporo odobravanje nije jedini faktor koji onemogućava brzu i masovnu imunizaciju, te da je drugo „usko grlo“ proizvodnja.

Iz firme Kjurvek tvrde da su u poslednjih nekoliko meseci uspeli da formiraju mrežu partnera među kojima su giganti kao što su nemački Bajer i britanski GlaksoSmitKlajn, a koji bi trebalo da pokriju važne korake u proizvodnji vakcine čije je zvanično ime CvnCoV.

Proizvodnja u pogonu samog Kjurveka u Tibingenu počinje u drugoj polovini godine, „na naš sopstveni rizik“, kaže šef uprave Kjurveka Franc-Verner Has, a kako se očekuje mreža partnera će se dodatno širiti, pa će do kraja godine biti proizvedeno 300 miliona doza.

Za sledeću godinu Kjurvek je korigovao prognozu sa 600 miliona na milijardu doza.

Firma pregovara sa vladama, ali i institucijama kao što je Kovaks, kaže Has i dodaje da potražnja za vakcinama daleko prevazilazi ponudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.