U trendu

Džaferović: Nema nikakvog, a kamoli mirnog razlaza u BIH

BRISEL/SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović poručio je danas iz Brisela da njegov srpski kolega Milorad Dodik i svi treba da znaju da nema nikakvog, a kamoli mirnog razlaza u BiH i da nema ni teritorijalnih ni etničkih podela unutar BiH.

„Dodik i svi treba da znaju da nema nikakvog, a kamoli mirnog razlaza u BiH i da nema ni teritorijalnih ni etničkih podela unutar BiH. Postoji Dejton sa 27 godina mukotrpno građenih reformi. Najbolje za sve u BiH jeste da se striktno pridržavamo svega onoga što imamo na snazi. Nije moguće da bilo ko unilateralnom akcijom promeni važeća rešenja“, rekao je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

Džaferović je to rekao na za zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom sa kojim je razgovarao bez odluke Predsedništva BiH.

Kada je Izbornom zakonu u BiH, Džaferović je rekao da je to isključivo pitanje BiH.

„Izborni zakon je pitanje BiH i mi ćemo odlučivati o tom pitanju u skladu sa standardima Evropske konvencije o ljudskim pravima. Učinili smo mnogo napora da implementiramo te odluke i celi svet zna, kao i EU i SAD zbog čega ti pregovori do sada nisu uspeli i gde leži odgovornost za to“, rekao je Džaferović.

Povodom izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji uslovljava prijem Švedske i Finske u NATO dok u BiH ne bude izmenjen Izborni zakon, Džaferović je rekao da je za Sarajevo „neprihvatljivo da se uslovljava bilo čiji NATO put izmenama izbornog zakona u BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.