U trendu

Džaferović o otvorenim pitanjima sa Srbijom i Hrvatskom

SARJAEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je danas na samitu lidera u procesu Brdo-Brioni rekao da BiH ima otvorena pitanja i nerešene odnose sa svojim susedima, a kada je reč o Srbiji naveo je nepostojanje ugovora o granici, jer, kako je rekao, zvanični Beograd insistira na prethodnoj razmeni teritorija, na šta Sarajevo nije spremno.

„Granice BiH su poznate i međunarodno priznate i jedino je tako moguće zaključiti ugovor, a tek nakon toga dve države treba da razgovaraju o uređenju pograničnih pitanja, u skladu sa praksom koja se primenjuje u EU i u svetu“, rekako je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

Prema rečima Džaferovića, ono što naročito opterećuje odnose dve zemlje je pitanje odnosa prema prošlosti, budući da institucije Srbije, kako tvrdi, ne poštuju i otvoreno negiraju presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala.

S tim u vez Džaferović je rekao da odnose dve zemlje dodatno opterećuje činjenica da se veći broj osumnjičenih za ratne zločine, među kojima i oni koji se, kako kaže, „terete za učešće u genocidu u Srebrenici“, kriju u Srbiji i da srpske pravosudne vlasti ne pokazuju interes niti da ih izruče niti da ih procesuiraju.

Smatra da je potrebno rešiti i niz otvorenih pitanja između Srbije i BiH koja se tiču imovine i sukcesije.

„Hidropotencijal BiH se koristi bez sporazuma i naknade, a najnoviji primer je najavljena izgradnja Hidrocentrale Buk Bijela na međunarodnoj reci Drini, bez sporazuma sa državom Bosnom i Hercegovinom i bez odgovarajuće studije o ekološkom uticaju, što je osim za BiH vezano i za Crnu Goru“, naveo je Džaferović.

Govoreći od otvorenim pitanjima sa Hrvatskom, Džaferović je takođe naveo granicu, odnosno sporazum koji je postignut, ali nikada nije ratifikovan, zatim izgradnju Pelješkog mosta, kojom se, kako kaže, “krši pravo BiH na slobodan pristup otvorenom moru, kao i odluka Hrvatske o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, neposredno uz granicu sa BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.