U trendu

Džaferović sukob u Ukrajini uporedio sa ratom u BiH

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović tvrdi da Rusija ulaže napore da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu i da je stoga geopolitički nužno da se ova država pridruži Evropskoj uniji.

On je to rekao u intervjuu listu De Volkskrant tokom posete Norveškoj i nakon susreta sa kraljem Vilijemom – Aleksandrom i premijerom Mark Rutom, te aktuelnu situaciju u Ukrajini uporedio sa građanskim ratom u BiH od pre gotovo tri decenije.

„Nakon genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i drugih zločina koji su se desili u Bosni i Hercegovini, svet je kazao ‘nikad više’. Ali evo ponovo, nakon tridesetak godina, ponovo vidimo prizore iz Marijupolja i Kijeva koji su istovetni tadašnjim prizorima“, naveo je Džaferović i dodao:

„Mislim da svet treba da nauči vrlo ozbiljnu lekciju a to je – ako zaista želite da se nikad više ne ponovi, onda nije dovoljno da samo kažete ‘nikad više’, već se mora revidirati sistem odnosa između država na način da to ‘nikada više’ postane stvarnost“, prenela je Fena.

Džaferović je u intervjuu, kako se navodi, skrenuo pažnju na izjave ruskog ambasadora u Sarajevu o mogućnosti članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u, kada je ruski diplomata rekao da „ako BiH odluči da bude članica bilo čega, to je unutrašnja stvar, ali druga stvar je naša (ruska) reakcija“.

Upitan šta je pomislio kada je čuo ovu izjavu, Džaferović kaže da BiH sama odlučuje o svojoj spoljnoj politici.

„O tome ne odlučuje Rusija. 2009. godine smo poslali zahtev za članstvo u NATO-u i to je put koji ćemo slediti, bez obzira na stavove Ruske Federacije“, naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

Na pitanje o stabilnosti u BiH, Džaferović kaže da misli da naročito sada, nakon ruske agresije na Ukrajinu, sasvim je jasno da pitanje pridruživanja ne sme biti administrativno, već je geopolitičko pitanje.

„Situacija u Ukrajini nas uči da Evropa mora voditi više brige na žarišnim tačkama ili potencijalnim žarišnim tačkama na kontinentu. Nadam se da će proces pridruživanja EU biti ubrzan i da ćemo u skorije vreme makar dobiti kandidatski status“.

BiH je, prema njegovim rečima, u ozbiljnoj krizi za koju je optužio srpskog kolegu Milorada Dodika i njegove sledbenike, koji, kako tvrdi, žele da pocepaju BiH.

„To ne treba da bude izgovor za EU da nas ne prihvati. To bi zapravo trebalo da bude argument za što brži prijem BiH u EU“, rekao je Džaferović, između ostalog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar