U trendu

Džaferović: Zaustaviti inicijativu slovenačkog non-pejpera

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva Bi Šefk Džaferović uozorio je predsednika Evropskog saveta Šarla Mišel o opasnosti inicijative iz navodnog slovenačkg non-pejpera o promeni granica na Zapadnom Balkanu i zatražio da ona odmah bude zaustavljena.

U pismu Mišelu, Džaferović kaže da je slovenački non-pejper, koji su objavili mediji u Sloveniji, o promeni granica na Zapadnom Balkanu stvorio percepcija javnosti BiH da neki krugovi unutar EU rade na ugrožavanju teritorijalnog integriteta BiH.

„Ova dešavanja su dovela do ozbiljne destabilizacije i uznemirenosti u našoj zemlji, s obzirom na to da secesionističke političke snage, koje već duži period prete otcepljenjem entiteta Republika Srpska, navedene indicije javno tumače kao dokaz o postajanju podrške unutar Evropske unije njihovim secesionističkim planovima“, naeo je u pismu Mišelu Džaferović prenel je Fena.

Džaferović je naveo i da je temeljnim odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđen kontinuitet države Bosne i Hercegovine, u međunarodno priznatim granicama s kojima je postala članica Ujedinjenih nacija, kao i da je, kako kaže, decidno zabranjeno otcepljenje bosanskohercegovačkim entitetima.

Evropska unija je, ističe on u pismu, uz Sjedinjene Američke Države, u proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, glavni stabilizirajući faktor u BiH, zahvaljujući čijem pozitivnom utjecaju su napravljeni brojni koraci u posleratnoj obnovi zemlje i njenom reformskom razvoju.

„Imajući u vidu evropsko iskustvo u prvoj polovini 20. veka, kao i ranije pokušaje etničke podele Bosne i Hercegovine tokom agresije 90-ih, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici, svaki naredni pokušaj prekrajanja granica ugrozio bi mir u našoj zemlji i regionu. To bi zasigurno narušilo stabilnost Evrope, utemeljene na principu nepromenjivnosti granica“, naveo je.

S obzirom na to da se, kako navodi Džaferović, radi o vrlo opasnim stvarima, „osetio sam potrebu da vam skrenem pažnju da ovakve inicijative treba u startu onemogućiti“.

Bosna i Hercegovina, kaže, očekuje od Evropske unije više pažnje kredibilnoj perspektivi članstva Bosne i Hercegovine u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.