U trendu

Džakarta: Izbeglice iz Avganistana protestuju ispred UNHCR

DŽAKARTA – Stotine avganistanskih izbeglica i tražilaca azila u Indoneziji okupili su se danas ispred kancelarije Agencije UN za izbeglice (UNHCR) u indonežanskoj prestonici Džakarti tražeći da se ubrza rešavanje njihovog statusa.

Tokom mitinga ispred kancelarije UNHCR okupljeni, među kojima je bilo i dece, nosili su transparente na kojima je pisalo „Naše porodice su u opasnosti. Molimo vas da reagujete odmah“ i „Prihvatite izbeglice i spasite živote“, prenosi AP.

Bibi Rahima Farhangdost (31) rekla je da je napustila posao učiteljice u avganistanskoj provinciji Gazni i stigla u Indoneziju 2014. godine jer su joj tada talibani naredili da ne radi izvan svoje kuće.

Ona kaže da je od UNHCR dobila izbegličku kartu 2016. godine, ali od tada nije bilo nikakvih daljih postupaka u vezi sa njenim preseljenjem.

„Ostajem samo kod kuće jer ne mogu da radim ovde. Osećam se razočarano. Osam godina je jako dugo“, rekla je ona.

Indonezija nije potpisnica Konvencije UN o izbeglicama, indonežanska vlada ne dozvoljava tražiocima azila da rade,da idu u škole ili da imaju pristup javnim bolnicama, a zemlje u okruženju, Malezija, Tajland i Australija, primile su veliki broj izbeglica i tražilaca azila.

U decembru 2020. godine u Indoneziji je registrovano skoro 14.000 migranata iz 50 zemalja, od kojih je većina stigla iz Avganistana.

Mnogi su došli u Indoneziju kao polaznu tačku ka svojoj željenoj destinaciji Australiji, ali od 2013. godine australijska vlada vraća brodove sa izbeglicama iako nisu adekvatni za povratak preko okeana do Indonezije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.