Džastin Trudo položio zakletvu kao novi premijer Kanade

Lider kanadske Liberalne partije Džastin Trudo položio je danas zakletvu kao novi premijer, pošto je predvodio stranku u ubedljivoj pobedi na izborima prošlog meseca.
Džastin Trudo je sin istaknutog kanadskog premijera Pjera Trudoa, koji je posle dolaska na čelo vlade 1968. pokrenuo talas „trudomanije“. Stariji Trudo je i učvrstio liberalni imidž Kanade koji je bio ugrožen desetogodišnjom vladavinom poslednjeg premijera, konzervativca Stivena Harpera.

Mlađi Trudo je sa 44 godine starosti postao drugi najmlađi premijer u istoriji Kanade.

Novi kanadski premijer poslanik je od 2008, reizabran 2011. Na čelu Liberalne stranke je dve i po godine. Sin je harizmatičnog i jednog od najomiljenijih kanadskih premijera Pjera Eliota Trudoa koji je Kanadom vladao ukupno 15 godina u dva navrata (1968-1979 i 1980-1984).

Liberali su na izborima 19. septembra osvojili 184, konzervativci 99, a NDP 44 mesta. Prvi put u istoriji Kanade, partija koja je u parlamentu bila treća po snazi, postala je izborni pobednik. Liberali su skoro 70 godina vladali Kanadom smenjujući se s konzervativcima sve dok na izborima 2011, takodje prvi put u istoriji, NDP nije bila druga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.