U trendu

Džavid: Društveni mediji da urade više da spreče ekstremizam

LONDON – Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid izjavio je danas da kompanije koje posluju na društvenim medijima moraju da preduzmu akcije kako bi zaustavile ekstremizam na svojim kanalima, nakon današnjih napada na dve džamije na Novom Zelandu, u kojima je ubijeno najmanje 49 osoba.

„Vi – Jutjub, Gugl, Fejsbuk, Tviter, zaista morate da uradite više da biste zaustavili nasilni ekstremizam, koji se promoviše na vašim platformama“, naveo je Džavid na Tviteru.

On je tim kompanijama poručio da bi trebalo da preduzmu odgovornost, preneo je Rojters.

Na nalozima na internetu, koji su povezani sa pucnjavom na Novom Zelandu, proteklih dana su objavljene slike belih suprematista i ekstremne desničarske poruke, u kojima se veliča nasilje nad muslimanima.

Fejsbuk, Tviter i Jutjub su saopštili da će ukloniti sadržaj, koji se dovodi u vezu sa masovnim pucnjavama, a koji je objavljen na internetu, dok je napad bio u toku.

Australijanac Brenton Tarant, koji je uživo prenosio napad na džamiju Al Nur u novozelandskom Kraistčrču na društvenim mrežama, priveden je odmah nakon napada.

Vlasti su ranije saopštile da su uklonile Tarantove profile na društvenim mrežama, kao i video njegovog krvavog pohoda.

Takođe, uklanjaju sve račune i postove u kojima se pruža podrška i upućuju molitve za uhapšene teroriste.

Četiri osobe, tri muškarca i jedna žena uhapšeni su zbog ova dva napada.

Uoči napada Tarant je objavio manifest na 72 stranice u kojem je opisao kako je inspirisan norveškim masovnim ubicom Andersom Brejvikom te da je prvobitno planirao napad na Dunedin džamiju, ali se kasnije predomislio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.