U trendu

Džon Keri zahvalio Irancima posle oslobadjanja američkih mornara

Državni sekretar SAD Džon Keri zahvalio je danas Iranu posle „brzog“ oslobadjanja deset američkih mornara uhapšenih prethodnog dana kada su zalutali u iranske teritorijalne vode.

„Činjenica da je to pitanje rešeno mirno i efikasno pokazuje kritičnu ulogu diplomatije u očuvanju sigurnosti, bezbednosti i snage naše države“, rekao je Keri u danas objavljenom saopštenju.

Keri je uspostavio bliske veze sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom posle nedavnog postizanja nuklearnog sporazuma izmedju Irana i svetskih sila.

Iranske vlasti saopštile su danas da su oslobodile desetočlanu posadu dva mala broda američke mornarice koji su juče ušli u iranske vode. Iranska revolucionarna garda je saopštila da su američki mornari oslobodjeni pošto je utvrdjeno da u iranske vode nisu ušli namerno.

Posada koju čini devet muškaraca i jedna žena bila je zadržana na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, u čijoj su blizini uhvaćeni.

Američka vojska saopštila je da su ušli u iranske teritorijalne vode blizu ostrva Farsi zbog mehaničkih problema na jednom od brodova.

Američki ministar odbrane Eš Karter je ranije pozdravio oslobadjanje američkih mornara i zahvalio je državnom sekretaru Keriju na njegovom diplomatskom angažovanje po tom pitanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar