U trendu

Džonson: Britanske trupe da budu ponosne na evakuaciju

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson branio je danas britansku vazdušnu evakuaciju iz Kabula i pohvalio trupe za njihovu misiju nakon što su se pojavile kritike da je vlada „spavala na straži“ u Avganistanu.

Poslednji britanski vojni let napustio je Kabul kasno u subotu, čime su okončane haotične dve nedelje, u kojima su vojnici pomogli da se evakuiše više od 15.000 ljudi iz mase koja je pristigla na aerodrom u Kabulu i koja je očajnički želela da pobegne od talibana, prenosi Rojters.

Džonson je rekao da Britanija nije htela da napusti Avganistan na ovaj način nakon skoro 20-godišnjeg prisustva, ali je naglasio da bi oružane snage ipak trebalo da budu ponosne na svoja postignuća.

„Zahvaljujem svima koji su uključeni i verujem da mogu biti ponosni na ono što su uradili“, rekao je on u video snimku na internetu.

Britanski ministar odbrane, Ben Volas, saopštio je da su male šanse da još oko 1.000 Avganistanaca koji imaju pravo da dođu u Britaniju, izađe iz Kabula, uključujući i bivše britansko osoblje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.