U trendu

Dzonson i Zelenski o cenama hrane i bezbednosnim predlozima

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson danas je, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao da je „ozbiljno zabrinut“ zbog rasta cena hrane, koje su povezane sa „ruskom invazijom“.

Džonson i Zelenski razgovarali su o „nizu pitanja, uključujući i vojnu podršku i globalnu prehrambenu bezbednost“, saopštio je Dauning strit, a prenosi Gardijan.

Tema su bili i dugoročni bezbednosni predlozi za Ukrajinu i načini za izvlačenje žitarica iz zemlje, navode iz Džonsonovog kabineta, a dodaje Rojters.

Portparol britanskog premijera rekao je da su lideri dve zemlje razgovarali o napretku koji je postignut u pregovorima sa Rusijom i da su se dogovorili da pojačaju rad sa saveznicima, uključujući SAD, Francusku i Nemačku na definisanju „dugoročne bezbednosne arhitekture za Ukrajinu“.

„Razmatrali su opcije za otvaranje kritičnih morskih i kopnenih ruta za snadbevanje zalihama žitarica iz Ukrajine i obvezali se da će usmeriti svoje timove da hitno rade na narednim koračima“, naveo je portparol britansklog premijera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.