Džonson: Najverovatnije bez dogovora, iako u EU vide mali napredak

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson ponovio je danas da je najverovatniji ishod pregovora o trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom nakon Bregzita da nema dogovora , uprkos tome što zvaničnici EU ukazuju na neki, mada polagani napredak.

Džonson je u razgovoru sa svojim ministrima konstatovao da sa EU o budućim trgovinskim odnosima najverovantije neće biti dogovora, ali da će se njegov tim truditi da neki sporazum bude sklopljen.

On je ponovo naglasio želju za postizanjem sporazuma, ali ne po svaku cenu, i ponovio da svaki sporazum mora poštovati nezavisnost i suverenitet Velike Britanije“, rekao je njegov portparol, prenosi Rojters.

Nakon što su se Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastali u nedelju kako bi razmotrili trenutni napredak u pregovorima, diplomate EU tvrde da je trgovinski sporazum još uvek moguć, ali da će sledećih nekoliko dana biti kritično.

Irski ministar spoljnih poslova Simon Kovini rekao je danas da pregovori sporo napreduju, posebno u spornom pitanju garantovanja poštene konkurencije, takozvanim „jednakim uslovima“ ali je i umereni optimista:

„Mislim da je ono što vidimo ove nedelje. . . sporo, ali u isto vreme i napredak“, rekao je Kovini za nacionalnu RTE.

Na nešto više od dve nedelje pre nego što će Britanija da završi svoj izlazak iz EU, obe strane pozivaju onu drugu da promeni pregovaračku poziciju kako bi se obezbedio sporazum kojim bi se regulisala trgovina vredna oko 1 bilion dolara, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.