U trendu

Džonson: NATO nepoljuljan, mir ne uzimati zdravo za gotovo

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson poručio je danas da je NATO nepoljuljan u posvećenosti da štiti svoje članice, ističući da mir ne treba uzimati zdravo za gotovo.

„Istorija je pokazala da mir ne može da se uzima zdravo za gotovo i čak i dok slavimo ovu godišnjicu moramo da osiguramo da naša dela odgovaraju našim rečima“, rekao je Džonson na otvaranju samita NATO kojim Alijansa slavi 70. rođendan.

Britanski premijer je kazao da Alijansa ne treba da zazire od razgovora o „novim realnostima, posebno odgovor NATO na nove pretnje, kao što su hibridno ratovanje i tehnologije ometanja“, prenosi Rojters.

Lideri NATO danas su pokušali da ublaže nesuglasice, ističući da ostaju ujedinjeni što se tiče bezbednosnih pitanja i odlučni da brane jedni druge uprkos razmiricama.

Džonson je prethodno, dolazeći na samit NATO koji se održava luksuznom hotelu u Votfordu, nadomak Londona, rekao:

„Jasno je da je veoma važno da alijansa ostane zajedno, jer je mnogo više toga što nas ujedinjuje, nego što razdvaja“.

Džonson je istakao da je NATO uspešan zbog „veoma jednostavnog koncepta…Suština je u obećanju da ćemo stati u odbranu jedni drugih – svi za jednog, jedan za sve“, preneo je AP.

Kako se navodi, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan se nije obratio okupljenim novinarima.

Lideri 29 članica te transatlanske organizacije sastaju se na poludnevnom zasedanju.

Oni bi trebalo da objave deklaraciju kojom se naglašava njihova posvećenost NATO u vreme kada se obeležava 70-ogodišnjica Alijanse i pokažu da se NATO prilagođava modernim pretnjama i potencijalno novim protivnicima poput Kine.

Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron sukobili su se u utorak zbog kritika Makrona NATO.

Makron je rekao da NATO-u treba poziv na buđenje i požalio se na nedostatak liderstva SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar