U trendu

DŽonson odao poštu ubijenom poslaniku Ejmsu

LONDON – Premijer Velike Britanije Boris DŽonson danas je u Parlamentu odao poštu Dejvidu Ejmsu, konzervativnom poslaniku koji je ubijen nožem za vreme sastanka sa biračima u Metodističkoj crkvi u Li-on-Siju.

Policija je na licu mesta u Metodističkoj crkvi uhapsila osumnjičenog za to ubistvo – sina bivšeg savetnika za medije bivšeg premijera Somalije, koji se nalazi u pritvoru, prenosi Rojters.

Ovo ubistvo, premijer DŽonson je opisao kao „prezirni čin nasilja“, i kao potencijalni teroristički napad.

Kako navodi Rojters, Ejms je drugi britanski poslanik koji je ubijen u prethodnih pet godina.

„Nećemo dozvoliti da način na koji je preminuo Dejvid na bilo koji način umanji njegova dostignuća kao političara i ljudskog bića“, rekao je DŽonson u prepunom Donjem domu parlamenta, gde se održao i minut ćutanja za ubijenog poslanika.

„Dejvid je bio patriota koji je strastveno verovao u ovu zemlju, u njen narod, u njenu budućnost. Takođe je bio jedan od najlepših, najljubaznijih i najnežnijih pojedinaca koji su ikada krasili ove klupe parlamenta,“ dodao je DŽonson.

Porodica ubijenog poslanika, koja je ranije danas posetila mesto gde je Ejms ubijen, rekla je da je on bio patriota i čovek mira.

„Zato tražimo od ljudi da ostave po strani svoje različitosti i pokažu dobrotu i ljubav prema svima. To je jedini put koji vodi napred“, rekli su članovi porodice.

Detektivi ispituju osumnjičenog Ali Harbi Alija, britanskog državljanina, i traže moguću motivaciju povezanu sa islamističkim ekstremizmom.

Policija, takođe, pretražuje brojne stanove u Londonu i okolini.

Osumnjičeni Ali je upućen u program protiv radikalizacije poznat kao Prevent, ali nije bio od formalnog interesa za bezbednosnu agenciju MI5.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar