U trendu

Džonson poziva svetske vodje da se založe za postizanje klimatskog dogovora

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je svetske vodje da daju instrukcije svojim pregovaračkim timovima na UN konferenciji o klimi koje će im omogućiti da sklope ambiciozan sporazum za ograničenje globalnog zagrevanja.

Džonson je rekao danas novinarima u Glazgovu, gde se održava skuo o klimi COP26,  da je cilj na vidiku ali da bi do njega stigli potreban je da se zemlje učesnice „odlučno poguraju“.

On je optužio zemlje koje su potpisale Pariski sporazum 2015. da su provele šest godina čestitajući same sebi.

„Frustrirajuće je da se vide zemlje koje su provele šest godina kako sebi upadljivo čestitaju što su potpisale Pariski sporazum kako se mirno približavaju neuspehu“, rekao je on.

Pariskim sporazumom o klimi dogovoreno je da se ograniči zagrevanje planete dosta ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, i ukoliko je moguće na 1,5 stepeni.

Džonson je rekao da je vreme za svetske vodje koje su se sada vratile u svoje glavne gradove da okrenu telefon svojim timovima u Glazgovu da im odobre prostor za pregovaranje, prostor u kome mogu da izmanevrišu i da ostvare cilj.

Britanski premijer je rekao da ostaje još samo nekoliko dana a da još mnogo treba da se uradi.

„Moje pitanje mojim kolegama vodjama sveta danas popodne kada ulazimo u poslednje sate konferencije je sledeće – da li ćete nam pomoći da iskoristimo ovu priliku ili ćete nas sprečiti u tome“, rekao je Džonson.

Dvonedeljna konferencija UN o klimi u Glazgovu (COP26) trajaće do 12. novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.