Džonson pozvao EU na brze pregovore ka rešenju krize oko Bregzita

Predlozi za dogovor o Bregzitu koje je Velika Britanija danas predala Evropskoj uniji usmereni su na zadržavanje otvorene granice izmedju Irske, članice EU, i britanske Severne Irske, ključne prepreke za sporazum dve strane.

Velika Britanija je predložila da se zadržavanje otvorene granice obezbedi tako što će Severna Irska ostati blisko povezana sa pravilima EU za trgovinu dobrima, moguće za duži period.

Za predlog dogovora o Bregzitu u poslednjem trenutku, Velika Britanija je ocenila da predstavlja realističan kompromis za obe strane, a njen premijer Boris Džonson pozvao je lidere EU na „brze pregovore ka rešenju“ posle nekoliko godina sporenja.

Velika Britanija treba da izadje iz EU 31. oktobra. U pismu koje je danas poslao predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, Džonson je naveo da bi nepostizanje dogovora bio „neuspeh državništva za koji bi svi bili odgovorni“.

On medjutim nije pomenuo da su EU i Velika Britanija postigli dogovor o Bregzitu prošle godine, koji je britanski parlament potom tri puta odbacio.

Predlozi za dogovor i Džonsonovo pismo Junkeru bili su pomirljivi, uprkos tome što ih je kabinet britanskog premijera opisao kao „poslednju ponudu“ Evropskoj uniji, po principu „uzmi ili ostavi“.

Britanske predloge za nastavak pregovora o dogovoru o razlazu u sedište EU doneo je izaslanik Dejvid Frost koji se nije obratio medijima po ulasku u zgradu.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije planira da izvrši procenu tog dokumenta kako bi video da li je Džonsonov predlog osnova za dodatne pregovore, a potom će ga predati stručnjacima Evropskog parlamenta i ambasadorima drugih 27 članica Unije.

Lideri EU će verovatno biti izuzetno skeptični prema britanskom planu, pošto sumnjaju da London ima održiv predlog za izbegavanje provera robe i ljudi koji prelaze granicu izmedju dve Irske.

Sporazum koji je 2018. s EU postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej britanski parlament je pre svega odbacio zbog zaštitne mere „bekstop“, koja je trebalo da obezbedi da posle Bregita ne bude „tvrde granice“ izmedju Irske i Severne Irske.

Otvorena granica bila bi potpora i lokalnoj ekonomiji i miru u Severnoj Irskoj, ali se Džonson i druge pristalice Bregzita protive „bekstopu“ jer bi ostavio Veliku Britaniju tesno vezanu za trgovinska pravila EU, u cilju izbegavanja provera na granici, i ograničio sposobnost te zemlje da postiže trgovinske sporazume s drugim zemljama.

Džonson insistira da Velika Britanija „ni u kojim okolnostima neće vršiti provere na ili u blizini granice u Severnoj Irskoj“.

Britanski predlog uključuje „regulatornu zonu na celom irskom ostrvu, koja pokriva sva dobra, uključujući poljoprivredna“. To bi zadržalo Severnu Irsku u regulatornoj zoni sa EU za hranu, poljoprivredne i industrijske proizvode i uklonilo potrebu za proverama.

Predlog Velike Britanije ne propisuje vremensko ograničenje tog statusa, ali bi parlament Severne Irske morao da odobri njegovo obnavljanje svake četiri godine. Medjutim, taj parlament je suspendovan više od dve godine zbog spora izmedju unionističkih i nacionalističkih partija koje dele vlast.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.