U trendu

DŽonson: Ruski narod zaslužuje da zna istinu o Ukrajini

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson uputio je danas apel Rusima, u kojem ih je pozvao da se „iz nezavisnih izvora informišu“ o, kako je naveo, „zločinima koje su njihove trupe počinile u Ukrajini“ i rekao da oni „ne bi podržavali rat da znaju istinu“.

„Ruski narod zaslužuje istinu, vi zaslužujete činjenice“, rekao je Džonson u video obraćanju na Tviteru koje je bilo delom na ruskom jeziku, prenosi Rojters.

„Zverstva koja su počinile ruske trupe u Buči, Irpinu i na drugim mestima u Ukrajini užasnula su svet. Izveštaji su toliko šokantni, tako gnusni, nije ni čudo što vaša vlada pokušava da ih sakrije od vas. Vaš predsednik zna da kada biste mogli da vidite šta se dešava, ne biste podržali njegov rat“, naglasio je britanski premijer.

Džonson je pozvao Ruse da koriste virtuelne privatne mreže (VPN) kako bi mogli da pristupe nezavisnim informacijama o ratu i tako došli do činjenica.

„I kada dođete do istine, podelite je. Oni koji su odgovorni će i odgovarati. A istorija će pamtiti i ko je imao drugačiji pristup“, rekao je DŽonson.

On je na ruskom jeziku zatim dodao „vaš predsednik je optužen da je počinio ratne zločine, ali ne mogu da poverujem da je to radio uz vaše odobravanje“, navodi Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sudi zbog ratnih zločina koje su navodno počinili ruski vojnici u Buči, predgrađu Kijeva.

Moskva je ovakve navode nazvala neprihvatljivim, a rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da ruske trupe nisu ubijale civile u Buči, koji su ukrajinske snage nedavno povratile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.