U trendu

Džonson: Sankcije Rusiji na trgovinu u funtama i dolarima

LONDON – Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija će onemogućiti ruskim kompanijama pristup američkim dolarima i britanskim funtama, ukoliko Kremlj naredi invaziju na Ukrajinu, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson.

Iako Rusija negira da planira invaziju, SAD i Velika Britanija su više puta upozoravale da se Rusija sprema za napad na Ukrajinu, što bi, kako veruju u Vašingtonu i Londonu, pokrenulo najveći sukob od završetka Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Džonson je rekao da bi sankcije Zapada Rusiji u slučaju invazije išle mnogo dalje od onoga što je ranije sugerisano u javnosti.

„Zajedno sa našim američkim prijateljima, sprečićemo Rusiju da trguje funtama i dolarima. To će ih pogoditi veoma, veoma teško“, rekao je Džonson u intervjuu za BBC.

Britanski premijer je postavio pitanje da li je pretnja sankcijama dovoljna da odvrati ruskog predsednika Vladimira Putina jer, kako kaže, šef Kremlja možda ne razmišlja logično.

„U ovom trenutku moramo da prihvatimo i mogućnost da Vladimir Putin možda ne razmišlja logično o svemu i da ne sagledava katastrofu koja je pred nama“, rekao je Džonson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar