U trendu

Džonson Stardžon: Nema drugog referenduma o nezavisnosti

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson odbacio je zahtev škotske premijerke za prenos ovlašćenja kako bi mogla da organizuje novi referendum o nezavisnosti Škotske.

Kako stvari stoje, referendum neće moći da bude održan bez saglasnosti britanske vlade, konstatuje Rojters pozivajući se na pismo koje je Džonson uputio Nikoli Stardžon.

Stardžon je u decembru pisala Džonsonu tražeći pregovore o prenosu ovlašćenja sa Londona na Edinburg za održavanje referenduma.

„Ne mogu da pristanem na zahtev koji se odnosi na prenos ovlašćenja a koji bi doveo do novih referenduma o nezavisnosti“, odgovorio je Džonson škotskoj premijerki u pismu koje je objavio na Tviteru.

Džonson je Stardžon podsetio i na referendum 2014. godine kada su građani Škotske odlučili da ostanu u Velikoj Britaniji.

„Novi referendum o nezavisnosti značio bi nastavak političke stagnacije koja je poslednje decenije u Škotskoj“, naveo je Džonson.

Stardžon je posle decembarskih izbora u Britaniji, na kojima su konzervativci odneli ubedljivu pobedu.

U Škotskoj je, međutim, Škotska nacionalna partija osvojila više od 45 odsto glasova, što je osam odsto više nego na prethodnim izborima, dok su s druge strane konzervativci i laburisti oslabili.

Stardžon je posle izbora poručila da vlada u Londonu ne može prisiliti Škotsku da protiv njene volje bude deo Britanije, kao i da joj uspeh njene Škotske nacionalne partije na izborima daje pravo da traži novi referendum o nezavisnosti.

Škotska je na refernedumu održanom 2014. odbacila opciju nezavisnosti sa 55 procenata građana koji su se izjasnili za ostanak u Velikoj Britaniji i 45 koji su bili za nezavisnost.

(Tanjug)