U trendu

DZonson: Vazno je da Britanija podrzi UKR na duge staze

LONDON – Važno je da Velika Britanija nastavi da pokazuje da podržava Ukrajinu na duge staze, izjavio je danas britanski premijer Boris DŽonson, upozoravajući na rizik od zamora od Ukrajine kako se rat odugovlači.

„Rusi napreduju centimetar po centimetar i za nas je od vitalnog značaja da pokažemo ono što znamo da je istina, a to je da Ukrajina može da pobedi i da će pobediti“, rekao je DŽonson novinarima po dolasku u Britaniju iz posete Kijevu, preneo je Rojters.

DŽonson je juče boravio u Kijevu i tom prilikom je obećao Ukrajini da će joj obezbediti „stratešku izdržljivost“ da pobedi rusku invaziju.

Britanija će, takođe, raditi sa Ukrajinom na oslobađanju izvoza žitarica preko Crnog mora, koja je talac ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

DŽonson je ponudio i pokretanje velike operacije obuke ukrajinskih snaga, sa potencijalom do 10.000 vojnika svakih 120 dana na današnjem sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, saopštila je njegova kancelarija.

Britanski prmeijer, koji je doputovao u iznenadnu posetu ukrajinskoj prestonici Kijevu, rekao je da je došao u posetu kako bi poslao jasnu i jednostavnu poruku ukrajinskom narodu da je Velika Britanija je uz Ukrajinu i da će biti uz nju dok na kraju ne pobedi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar