U trendu

Džuda i Biber začuđeni imenovanjem Grenela: Šta je s Palmerom

VAŠINGTON – Imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine iznenadilo je stručnjake za Balkan Tima Džudu i Florijana Bibera.

Analitičar i dopisnik za Balkan britanskog Ekonomista Tim Džuda ocenio je da je čudno što je Grenel imenovan za tu poziciju.

„Najpre SAD imenuju za izaslanika za Balkan veoma cenjenog Met Palmera, koji dobro poznaje region i njegove lidere, a sada nekog drugog, ko ne poznaje Balkan ili nije upućen u pregovore Srbije i Kosova. Osećaj potpune neusklađenosti“, napisao je Džuda na Tviteru.

Profesor studija Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da imenovanje Grenela nije dobar znak i pita se koja je onda uloga Metju Palmera.

„Ukoliko Tramp imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, koja je uloga Metju Palmera? Takođe zabrinjava poruka za zajedničku poziciju EU i SAD: Grenel ima istoriju otuđenja Nemačke i EU kao ambasador. To nije dobar znak“, ocenio je Biber na Tviteru.

Bela kuća saopštila je da je predsednik SAD Donald Tramp imenovao Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog predsedničkog izaslanika za mirovne pregovore Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.