U trendu

ECDC: Treća doza za strarije i one sa oslaboljenim imunitet

BRISEL, 2. septembra ( Tanjug) – Na osnovu trenutnih dokaza, nema hitne potrebe za primenom dodatnih doza vakcina za potpuno vakcinisane pojedince u opštoj populaciji, objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U svom posednjem izveštaju ECDC napominje da bi trebalo razmotriti dodatne doze za osobe sa ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom i starijim pojednicima, a posebno onima koji žive u ustanovama za negu, kao deo njihove primarne vakcinacije.

Konstatuje se da sve postojeće vakcine odobrene u EU daju visoku zaštićenost od hospitalizacije, teških bolesti i smrti pozvezanih sa Kovid-19 i da je trenutno prioritet vakcinacija onih pojedinaca koji još nisu obavili punu primarnu vakcinaciju.

Da bi se upotpunili napori u kampanji vakcinacije, ECDC dodaje da je ključno nastaviti sa primenom mera kao što su fizičko distanciranje, higijena ruku i disajnih puteva i upotreba maski za lice po potrebi, posebno u okruženjima visokog rizika.

ECDC i Evropska agencija za lekove ( EMA) i dalje procenjuje podatke o dodatnim dozama i po potrebi će ažurirati informacije.

U međuvremenu, preporuka državama članicam je da razmotre pripremu za davanje pojačivača odnosno dodatnih doza vakcine protiv Kovid-19 ako se primeti značajno smanjenje efikasnosti vakcine u jednoj ili više grupa stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.