U trendu

Egeland: Ekstremni zakoni Talibana parališu humanitarni rad u Avganistanu

KABUL – Unutrašnje nesuglasice i ekstremno stroge zakonske uredbe Talibana parališu humanitarni rad u Avganistanu, izjavio je danas predsednik Norveškog saveta za izbeglice Jan Egeland koji je doputovao u posetu Avganistanu.

Egeland je za Asošiejted pres istakao da je doputovao da bi razgovarao sa vođama Talibana o ukidanju zabrane rada ženama u humanitarnim organizacijama.

„Svi kažu da žele da nastavimo da radimo i nadaju se da ćemo nastaviti i bez žena“, rekao je Egeland.

Egeland je naveo da se susreće sa predstavnicima Talibana u Kabulu i Kandaharu, kao i da su zvaničnici iz Kabula više naklonjeni ukidanju zabrane nego oni iz Kandahara, grada na jugu zemlje gde je nastao talibanski pokret.

„Žene su neophodne da bi stupile u kontakt sa drugim ženama,
sa domaćinstvima koje vode žene, udovicama,“ istakao je Egeland.

Humanitarne organizacije tvrde da je zbog kulturnih i društvenih normi u Avganistanu, kao i zbog strogih propisa Talibana, nemoguće da muškarci na taj način stupaju u kontakt sa ženama.

Ujedinjene nacije, strane vlade i međunarodne organizacije pozivaju na ukidanje zabrane rada ženama u humanitarnim organizacijama u Avganistanu i traže povlačenje zakona koji je stupio na snagu pre dve nedelje.

Talibani su se u avgustu 2021. godine vratili na vlast u Avganistanu, ali uprkos obećanjima da će se pridržavati umerene politike postepeno ograničavaju prava žena u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.