U trendu

Egipat pozvao Palestince i Izraelce na razgovor

KAIRO – Egipat je pozvao Izrael, Hamas i Palestinsku upravu na odvojene razgovore koji imaju za cilj učvršćivanje primirja kojim je okončan 11-dnevni rat između Izraela i Hamasa, izjavio je danas egipatski obaveštajni zvaničnik.

Razgovori će se takođe fokusirati na ubrzanje procesa obnove u Gazi, prenosi AP.

„Tražimo dugoročno primirje koje bi omogućilo dalje diskusije i moguće direktne razgovore“, rekao je zvaničnik upoznat sa pregovorima koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da bi razgovori mogli da počnu već sledeće nedelje i da je Izrael dao inicijalno odobrenje, ali da je konačni dnevni red još u izradi. Rekao je da se razgovara o potencijalnom puštanju palestinskih zatvorenika u Izraelu u zamenu za Izraelce koje drži Hamas.

O oba pitanja razgovarano je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom tokom jučerašnje posete i s katarskim ministrom spoljnih poslova koji je u utorak boravio u Kairu, navodi agencija.

Egipatski zvaničnik rekao je da je jedan od mogućih mehanizama za osiguranje postojanja međunarodnog komiteta na čelu sa Egiptom ili Ujedinjenim nacijama koji će nadgledati potrošnju.

Abdelatif al-Kanu, portparol Hamasa, potvrdio je da će lider grupe Ismail Hanije posetiti Kairo sledeće sedmice i da je grupa otvorena za razgovore o razmeni zatvorenika.

Izraelska vlada blisko sarađuje sa egipatskim zvaničnicima, rekao je izraelski zvaničnik za AP, ali nije potvrdio da li će izraelski zvaničnici uskoro prisustvovati još nekim zvaničnim pregovorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.