U trendu

Egipatski ministar spoljnih poslova otputovao u posetu Siriji i Turskoj

DAMASK – Ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri sastao se danas sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom i šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom tokom prve posete jednog egipatskog zvaničnika Siriji i Turskoj u poslednjih desetak godina.

Asadov režim ima koristi od pomoći arapskih zemalja koja pristiže u zemlju nakon serije razornih zemljotesa koji su ovoga meseca pogodili i Siriju i susednu Tursku i ublažavanja diplomatske izolacija s kojom je suočena Asadova vlast zbog građanskog rata koji besni od 2011. godine, prenosi Rojters.

„Posete je prvenstveno humanitarane prirode. Prenesite narodu Sirije solidarnost rukovodstva, vlade i naroda Egipta“, rekao je pred novinarima u Damasku egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri u pratnji svog domaćina ministra spoljnih poslova Sirije Fejsala Mekdada.

Prema Šukrijevim rečima Egipat je s radošću i u „punoj koordinaciji sa sirijskom vladom“ već donirao oko 1.500 tona pomoći.

„Kada ministar spoljnih poslova Egipta dođe u Damask, on dolazi u svoj dom, među svoj narod i svoju zemlju“, rekao je sirijski ministar Mekdad.

U stravičnom zemljotresu poginulo je više od 5.900 ljudi u Siriji, većina njih na severozapadu zemlje koji drže pobunjenici.

U Turskoj je zemljotres odneo čak 44.000 ljudskih života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.