U trendu

EK će iduće nedelje predstaviti digitalne zelene sertifikate

BRISEL, 12. marta ( Tanjug) – Evropska komisija će sledeće nedelje predstaviti ”digitalne zelene sertifikate” koji će omogućiti da se smanje ili ukinu neke od postojećih restrikcija na putovanja unutar EU, najavila je komesarka za unutrašnja pitanja EU Ilva Johanson.

Johanson je nakon video sastanka ministara unutrašnjih poslova EU objasnila da će digitalni sertifikati prikazivati tri vrste informacija koji bi trebalo da omoguće slobodniji protok ljudi unutra Šengena.

”Ovim sertifikatima moćićete da pokažete da imate ili negativan PCR test, ili da imate antitela ili da ste vakcinisani vakcinom koju je preporučila Evropska agencija za lekove”, kaže Johanson.

Evropski komesarka naglašava da će takvi sertifikati biti ”dobar i efikasan način” da preko mobilnog telefona pokažete da niste prenosilac ili da imate nizar rizik od prenošenja infekcije tokom putovanja.

Nakon što EK predstavi svoj predlog digitalnih sertifikata moraće da ga odobre i Savet EU i Evropski Parlement kako bi stupio na snagu u EU.

U Briselu naglašavaju da će koordinisati interoperatibilnost ovih sertifikata među EU 27, a da bi se s njihovom primenom moglo krenuti pre letnjih odmora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.