U trendu

EK dozvolila dansku vakcinu za majmunske boginje

KOPENHAGEN – Danska biotehnološka kompanija „Bavarian Nordik“ saopštila je danas da je Evropska komisija dala dozvolu da se danska vakcina Imvaneks plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, kako je prošle nedelje preporučila Evropska agencija za lekove (EMA).

Kako navodi agencija Rojters, odobrenje dolazi nakon što je u subotu generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus proglasio širenje majmunskih boginja globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

„Dostupnost odobrene vakcine može značajno da poboljša spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturirano planiranje biološke spremnosti“, rekao je izvršni direktor kompanije Pol Čaplin.

Danska vakcina, jedina koja je dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za lečenje malih boginja.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, odobrenje vakcine važi u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, u Lihtenštajnu i Norveškoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar