U trendu

EK: Mnogi projekti iz Vašingtona već se sprovode u okviru EU

PRIŠTINA – Mnogi projekti navedeni u Vašingtonskom sporazumu već se sprovode u okviru investicionog okvira EU za zapadni Balkan, izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, navodeći da su u Uniji spremni da sarađuju sa američkim partnerima i da se raduju njihovom značajnom finansijskom doprinosu.

Kosovski projekti putne i železnicke infrastrukture, navedeni u sporazumima u Vašingtonu i nedavno u Prištini, pre mnogo godina potpisani su sa EU, prenosi „Koha ditore“.

Na Berlinskom samitu, započetom 2014. godine, zemlje zapadnog Balkana zajedno sa Evropskom komisijom dogovorile su se o programu interakcije, takođe dodeljujući zajmove za izgradnju auto-puteva i železnickih linija.

Vlada Kosova nije naznačila koji projekti će se finansirati američkim novcem i kako će se nositi sa onima koji se sprovode novcem EU, dodaje prištinski list.

„Mnogi projekti navedeni u Vašingtonu već se sprovode u okviru Okvira za investicije zapadnog Balkana. Na primer, EU je pružila tehničku pomoć za ceo „Auto-put mira“ i već je odobrila investicije za prve deonice auto-puta u Srbiji i na Kosovu. Neki od projekata su novi i treba da budu u potpunosti procenjeni u smislu izvodljivosti i usaglašenosti, kao i sa planovima EU za region“, istakla je Pisonero.

Ovo je, kaže portparolka EK, posebno važno jer u EU rade na ekonomskom i investicionom planu za zapadni Balkan, koji će biti objavljen ove jeseni.

Cilj je približavanje regiona EU, kao i stvaranje radnih mesta u korist preduzeća i gradana, porucila je Pisonero.

Izveštaj o investicionom okviru za Zapadni Balkan razmatra finansijski mehanizam putem kojeg EU finansira infrastrukturne projekte, prenosi Kosovo onlajn.

Sporazum o projektu rehabilitacije železnicke pruge 10, između Prištine i EBRD, potpisan je početkom 2018. godine.

Taj projekat uključuje saobraćajnicu koja ide od Leška na severu Kosova do Đeneral Jankovića na granici sa Severnom Makedonijom. Finansiranje je obezbedila EBRD u iznosu od 209 miliona evra.

U sporazumu iz Vašingtona se ne pominje saobraćajnica Lešak-Đeneral Jankovic, već samo auto-putevi Priština-Merdare i Niš-Priština, kosntatuje prištinska „Koha“.

Ministarstvo infrastrukture, kako se navodi, nije dalo objašnjenja o tim izmenama.

Novi sporazum između Kosova i SAD za podsticaj investicija potpisan je u ponedeljak, a iznos obećanih investicija dostiže više od milijardu evra, podseća „Koha“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.