U trendu

EK: Nasilje nad migrantima je neprihvatljivo

BRISEL – Evropska komisija naglasila je danas da je veoma zabrinuta zbog izvešataja o potiskivanju i nasilju nad migrantima na spoljnim granicma EU.

Nakon ponovljenih prizora nasilja na granici između Hrvatske i BiH, iz Brisela pozivaju nacionalne vlasti da poštuju ljudska prava, ispitaju takvo ponašanje i upozoravaju na moguću suspenziju EU fondova za upravljanje spoljnim granicama.

Dodaje se da postoji nadzor i saradnja sa drugim zemljama Zapadnog Balkana kada je reč o upravlju migrantskim tokovima.

„Nasilje nad migrantma, potražiocima azila i izbeglicama je neprihvatljivo i mora biti ispitano. Ljudska prava se moraju u potpunosti poštovati, a posebno u upravljanju spoljnim granicama EU. Nacionalne vlasti moraju ispitati takve slučajeve“, navodi portparol Komsije, Adelber Janz.

Na medijska pitanja o stanju na granicama između Hrvatske i BiH, ali i ponašanju grčkih pripadnika graničnih kontrola, u EK kažu da požljivo prate situaciju, a da se i u EU Agenciji za graničnu kontrolu (Fronteks) i u radnoj grupi Evropskog parlamenta ispituju ovakvi slučajevi.

Konstatuje se da je ispitivanja bilo i prošle godine prilikom sličnih dešavanja, ali da do sada nije bilo EU sankcija protiv počinilaca ovih akcija.

„Ovo nije krivični proces. Fronteks je dao preporuke za poboljašnje procesa i taransprentnost upravljana granicama“, navode u Komisiji.

Dodaje se da EK nemaju uvid u nacionalna tela koja su se bavila ovim pitanjem, ali da „znaju“ da je u Hrvatskoj osnovano i počelo sa radom nadzorno telo za upravljanje granicama.

”Zemlje članice moraju da poštuju ljudska prava, a ako su procedure prekršene necemo se libiti da iskoristi instrumente koji su nam na raspolaganju ako je potrebno. Zakonski zemlje članice su odgovorne za upravljanje granicama, a nadležne nacionale vlasti moraju da ispitaju navode o nasilju na granicama”, zaključuju u Briselu.

U EK napominju da nadziru primenu fondova datih zemljama članicam za upravljnje granicama, a da se isplate mogu smanjiti ili suspendovati ako se dokaže njihova zlopuotreba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar