U trendu

EK: Poruke Varhejija o BiH u skladu sa stavovima EU

BRISEL – Evropska komisija danas navodi da su poruke koje je komesar za proširenje, Oliver Varheji, poslao povodom rešavanja političke krize u BiH ”u potpunosti u skladu sa stavovima EU i Komisije”.

Iz Komisije su kosovskim novinarima, koji su se intersovali za ”pokretanja istrage protiv Varhejija” zbog navodnog razgovora sa Miloradom Dodikom o ”potencijalnim razbijanju BiH”, poručili da će odgovor na to dati onima koji su takvu istragu i predložili u pismu upućenom predsednici EK, Ursuli fon der Lajen.

”Pismo smo videli na Tviteru i verujem da smo ga i primili u Komisiji. Odgovorićemo na njega pravovremeno, ali poslanicma Evropskog parlamenta koji su ga i uputili”, izjavio je portaprol Komisije, Erik Mamer.

Na dalje insistiranje kosovskih novinara o ulozi i politici komesara Varhejija u BiH, Mamer je poručio da je u mandatu komisara za proširenje da aktivno učestvuje na rešavanju krize u BiH.

”Komesar je nakon posete BiH u novembru jasno poručio šta vlasti u BiH moraju da urade da bi zemlja nastvila EU putem. Njegove izjave su u potpunosti u skladu sa pozicijom EU i EK”, kaže Mamer.

Povodom pitanja o ”zbunjujućim izjavama” EU zvaničnika, uključujući i komesara Varhejija, kada je reč o Srebrenici, iz EK ponavljaju da ”u Evropi i EU nema mesta za negiraje genocida”, a da nije u skladu sa EU principima i vrednostima da se glorifikuju ratni zločini, rasplamsava mržanja i šalju provokativne poruke.

U Briselu dodaju da je pozicija EU o BiH ”jasna i više puta ponovljena” kako kada su u pitanju očekivanja od EU puta zemlje, tako i od ponasanja političckih lidera u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar