U trendu

EK sutra predstavlja Izveštaj o napretku država ZB

BRISEL – Evropska komisija će sutra u Briselu predstavniti godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i evopskim integracijama.

Izveštaj će u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta predstaviti komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Reč je o godišnjem Paketu proširenja i Evropskom investicionom planu Zapadnog Balkana, a deo paketa je i Izveštaj o napretku Srbije za ovu godinu.

Izveštaj analizira različite aspekta procesa proširenje, koliko su zemlje Zapadnog Balkana, među kojima i Srbija, napredovale na svom evropskom putu, kao i političke kriterijume, situaciju s javnom administracijom, vladavinu prava i poštovanje osnovnih prava građana.

Izveštaj sadrži ocenu kako se država bori sa korupcijom, da li primenjuje fundamentalna prava i slobodu izražavanja, da li je sudstvo nezavisno, a pod lupu je stavljen i napredak u oblasti životne sredine i borba protiv klimatskih promena.
Izveštaj analizira regionalnu saradnju i odnose sa susedima.

Očekuje se da Srbija dobije dobru ocenu za bilateralne odnose sa susedima.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, Izveštaj treba da pozove strane u ovom procesu da se angažuju na napretku dijaloga o normalizaciji odnosa.

Jedan od važnih elemenata je i usklađenost spoljne politike zemalja Zapadnog Balkana sa spoljnom politikom EU, što je posebno važno u ovom trenutku imajući u vidu dešavanja u Ukrajini i osam paketa sankcija, koje je Unija uvela Rusiji.

Očekuje se da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, bude pozvana da usaglasi svoju spoljnu politiku za spoljnom politikom Unije i da uvede sankcije Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar