U trendu

EK upozorio Podgoricu na stanje u slobodi medija

BRISEL – Evropska komsija pozvala je Crnu Goru da osuđenom crnogorskom istraživačkom novinaru, Jovu Martinoviću, u daljem postupku obezbedi fer suđenje u skladu sa međunarodnim i EU standardima.

”Sloboda medija je jedna od osnovnih vrednosti EU i ključni element pristupnog procesa Crne Gore. Novinari moraju biti u mogućnosti da profesionalno obavalju svoj posao, bez straha od pravnih posledica”, izjavila je portparolka EK, Ana Pisonero.

Pisonero podseća da je EK u svom poslednjem godišnjem zveštaju o Crnoj Gori konstatovala da u zemlji nema napretka kada je reč o slobodi izražavanja i da je to oblast koja će nastaviti da bude ”pod lupom” tokom nastavka pristupnih pregovora sa Podgoricom.

Apelacioni sud Crne Gore odbio je žalbu odbrane novinara Jova Martinovića, koga je prethodno Viši sud osudio na godinu zatvora za posredovanje u švercu narkotika.

U EK tim povodom dodaju da je jasno da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije apsolutni ključ za napredak svih zemlja kandidata za članstvo u EU, ali i da su medijske slobode i pluralizam ”kamen temaljac” svake demokratije.

”To je oblast gde želimo jasno da vidimo napredak u svakoj zemlji na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Pisonero.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.