U trendu

EK uputila dve tužbe Sudu EU protiv Hrvatske

ZAGREB – Evropska komisija uputila je danas Sudu EU dve tužbe protiv Hrvatske, jednu zbog neprenošenja direktive o energiji iz obnovljivih izvora, a drugu jer nije ispunila raniju sudsku presudu u vezi s nezakonitim odlagalištem u Biljanama Donjim.

Komisija je, kako prenosi Hina, u okviru paketa povreda prava EU za ovaj mesec, uputila Sudu Europske unije predmete protiv Hrvatske, Mađarske i Portugala sa zahtevom za izricanje finansijskih sankcija zbog neprenošenja Direktive EU o energiji iz obnovljivih izvora u nacionalno zakonodavstvo.

Komisija, navodi se, tako preduzima pravne korake kako bi osigurala razvoj energije iz obnovljivih izvora u celoj EU i smanjivanje emisija gasova staklene bašte, energetske zavisnosti i visokih cena. Države članice bile su obvezne da prenesu du direktivu do 30. juna 2021. u svoja nacionalna zakonodavstva, što Hrvatska, Mađarska i Portugal do sada nisu učinile uprkos ranije dobijenim opomenama.

Hrvatska, Mađarska i Portugal jedine su preostale države članice koje nisu dostavile korelacijsku tablicu ili dokument s objašnjenjima u kojem se navodi kako je prenesena svaka odredba Direktive. Komisija stoga Sudu Europske unije upućuje predmet protiv tih država članica.

Direktivom o energiji iz obnovljivih izvora, donesenom 2018., pruža se pravni okvir za razvoj energije iz obnovljivih izvora u području električne energije, grejanja i hlađenja te prometa u EU tokom ove decenije.

U njoj je postavljen obvezujući cilj EU da se do 2030. najmanje 32 posto energije dobija iz obnovljivih izvora i navedene su mere za osiguravanje isplativosti podršku za energiju iz obnovljivih izvora te pojednostavnjivanje administrativnih postupaka za projekte u području obnovljivih izvora energije.

Komisija je odlučila da ponovo uputi predmet protiv Hrvatske Sudu Europske unije jer nije u potpunosti postupila u skladu s presudom Suda od 2. mja 2019. U toj presudi Sud je utvrdio da Hrvatska nije ispunila svoje obveze iz Okvirne direktive o otpadu u vezi s nezakonitim odlagalištem u Biljanama Donjim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar