U trendu

EK: Uveden unapređen Šengenski informacioni sistem

BRISEL – Evropska komisija saopštila je da počinje sa radom unapređeni Šengenski informacioni sistem (SIS), najveći sistem za razmenu informacija za bezbednost i upravljanje granicama u Evropi.

SIS sistem „pruža informacije o traženim ili nestalim licima, državljanima trećih zemalja koji nemaju zakonsko pravo da ostanu u Uniji i izgubljenim ili ukradenim predmetima (na primer, automobili, vatreno oružje, čamci i lična dokumenta)“, navodi Komisija.

Dodaje se da se obnovljeni SIS unapređuje kako bi uključio nove kategorije upozorenja, biometrijske podatke kao što su otisci dlanova, otisci prstiju i DNK zapisi za nestala lica, kao i dodatna sredstva za borbu protiv kriminala i terorizma.

„Nadogradnja je važna jer će takođe omogućiti preventivna upozorenja za zaštitu ranjivih osoba i odvraćanje od neregularnih migracija. Ove nadogradnje imaju za cilj da nacionalnim vlastima pruže potpunije i pouzdanije informacije za poboljšanje bezbednosti i upravljanja granicama u Evropi“, navodi se u saopštenju izvršnog tela Unije.

Unapređeni sistem će omogućiti dodatne alate za borbu protiv kriminala i terorizma, za zaštitu nestalih i ugroženih lica kao I sprečavanje i odvraćanje od neregularne migracije.

„Odluke o povratku biće deo informacija koje se dele u sistemu kako bi se poboljšala efektivna primena ovih odluka. Od država članica će se tražiti da naprave upozorenje u SIS-u svaki put kada izdaju odluku o povratku državljanina treće zemlje koji nema zakonsko pravo da ostane u EU, što im omogućava da aktivno prate da li povratnik efektivno napuste teritoriju EU. To će utrti put za međusobno priznavanje odluka o povratku između država članica“, navodi Komisija.

Od danas, obnovljeni SIS je operativan u 30 zemalja širom Evrope u 26 država članica EU i zemalja pridruženih Šengenu a povezivanje Kipra sa SIS-om je planirano u leto 2023 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.