EK: Varhelji predložen, ali ne i nominovan za komesara

BRISEL – Imenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen mora da obavi razgovor sa novopredloženim mađarskim kandidatom Oliverom Varheljijem, kako bi i zvanično postao kandidat za komesara.

Od procene opštih sposobnosti i nezavisnosti kandidata zavisiće i resor koji će mu može biti dodeljen, navode u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji kažu da je na zahtev imenovane predsednice Ursule fon der Lajen mađarski premijer Viktor Orban imenovao novog kandidata za mađarskog člana nove Komisije.

U pitanju je mađarski ambasador u EU Oliver Varhelji koji važi za diplomatu odanog premijeru Orbanu i snažnog zagovornika mađarskih političkih stavova u EU.

”Svako predloženo ime ne postaje automatski i predloženi komesar”, izjavila je portparolka Evropske komisije Mina Andreeva.

Andreeva je naglasila da Varheljiju predstoji prvo razgovor za budućom predsednicim Evropske komisije.

”Tu će se gledati opšte sposobnosti kandidata, njegova evropska posvećenost i nezavisnost. Ako predsednica odobri kandidata, on prilaže svoju deklaraciju o interesima Odboru za pravne poslove, a tek pošto prođe Odbor ide na saslušanje pred Evropskim parlamentom”, navela je Andreeva.

Iako se u Briselu spekuliše da će Ursula fon der Lajen ostaviti prethodno dodeljene resore proširenja i transporta novim kanididatima iz Mađarske i Rumunije, u Komisiji kažu da će ta odluka zavisti od procene fon der Lajen koliko su novopredloženi kandidati stručni za određene oblasti.

Pored Mađra Varheljija koji menja odbijenog Lasla Tročanjija, Rumunija do ovoga trenutka još nije izašla sa zamenom za odbijenu Rovanu Plumb.

Paralelno sa procedurom zamene odbačenih komesara u Evropskom parlamentu po već određenom rasporedu teku ispitivanja preostalih kandidata za komesare.

Još nije poznato kada bi zamenjeni kandidati mogli da se nađu pred poslanicima Parlamenta.

Saslušanja su predviđena da traju do 8. oktobra, a dodatni termini bi mogli biti 14 i 15. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.