U trendu

EK: Više od 2.000 ukrajinskih pacijenata na lečenju u EU

BRISEL – Evropska komisija danas je saopštila da “već više od godinu dana koordinira redovne medicinske evakuacije ukrajinskih pacijenata, bilo da su hronično bolesni ili povređeni u ratu“.

Do danas je, navodi EK, više od 2.000 ukrajinskih pacijenata prebačeno na specijalizovanu negu u bolnice širom Evrope preko Mehanizma civilne zaštite EU.

Pacijenti su prebačeni na lečenje u bolnice u 20 evropskih zemalja: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija i Švedska.

„Pre više od godinu dana, EU je počela da organizuje medicinske evakuacije ukrajinskih pacijenata kako bi ublažila ogroman pritisak na ukrajinski zdravstveni sistem. Danas obeležavamo više od 2.000 uspešnih transfera ukrajinskih pacijenata u bolnice širom Evrope. Zahvalan sam na solidarnosti širom EU u dobrodošlici ovim ugroženim pacijentima u trenutku kada im je potrebna. Posebno želim da se zahvalim Norveškoj na stručnosti i odličnoj saradnji tokom protekle godine. Zajedno spašavamo živote”, izjavio je komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides je izrazila “svoje divljenje posvećenosti i profesionalizmu timova hitne medicinske pomoći iz Ukrajine i zemalja sa granicama EU koji obezbeđuju siguran transfer pacijenata u EU”.

Dodala je da će ovaj rad, kao podrška Ukrajini, biti nastavljen “koliko god bude potrebno”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.