U trendu

EK: Zajednicki evropski broj za pomoc zenama žrtvama nasilja

BRISEL – Povodom 25. novembra, međunarodnog Dana za borbu protiv nasilja nad ženama, Evropska komisija je najavila uvođenje zajedničkog evropskog telefonskog broja za pomoć ženama žrtvama nasilja.

Žene žrtve nasilja će moći da se jave na broj 116 016 za savet i podršku, a broj funkcioniše u državama članicama EU.

Evropska komisija i visoki predstavnik Žozep Borelj saopštili su da je svaka treća žena u EU i u svetu doživela fizičko ili seksualno nasilje.

„Nasilje nad ženama se dešava u svim zemljama. Činjenice su šokantne: u EU i širom sveta svaka treća žena je doživela fizičko ili seksualno nasilje. Danas je svaka peta mlada devojka žrtva seksualnog zlostavljanja. Nasilje na internetu je u porastu, a jedna od dve mlade žene doživljava rodno zasnovano sajber nasilje“, saopštila ej EK.

EU osuđuje sve oblike nasilja nad ženama i devojčicama. U 21. veku je neprihvatljivo da žene i devojke i dalje budu žrtve zlostavljanja, uznemiravanja, silovanja, sakaćenja ili prinudnog braka. Naša ambicije da okončamo nasilje nad ženama unutar i van EU. EU je solidarna sa ženama i devojkama, žrtvama i žrtvama nasilja“, saopštila je Komisija.

Inace, većina žrtava trgovine ljudima registrovanih u EU su žene i devojke. Pravni i politički okvir EU postavljen je u Direktivi protiv trgovine ljudima. Komisija je u aprilu 2021. godine predstavila Strategiju EU o borbi protiv trgovine ljudima koja naglašava zaštitu žrtava u svim fazama, uzimajući u obzir posebno žene i decu, kao i trgovinu radi seksualnih aktivnosti i eksploatacije.

Komisija planira da u decembru predloži reviziju Direktive o borbi protiv trgovine ljudima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.