U trendu

Ekonomist: Pobeda Makrona istorijski rezultat

Nakon najuzbudljivije i najburnije izborne kampanje Francuska je pobedila populizam i stvorila istoriju, ocenjuje „Ekonomist“ povodom izbora Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u toj zemlji.

Njegova pobeda od 66,1 odsto u drugom krugu predsedničkih izbora je nedvosmislena demonstracija da je moguće u zapadnoj liberalnoj demokratiji oblikovati proeuropski odgovor populizmu i nacionalizmu, navodi britanski časopis u analizi francuskih izbora.

Prema pisanju „Ekonomista“, pobeda Makrona istorijski je rezultat zbog više faktora – on je najmlađi ikada izabrani predsednik Francuske, čime je oborio rekord koji je držao nećak napoleona Bonaparte Luj Napoleon, koji je 1840 godine izabran za predsednika kada je imao 40 godina.

Uz to, u zemlji koja voli predsednike sa „ožiljcima iz borbi“, Makron nikada nije bio zamenik niti se ranije kandidovao, a svoj politički pokret „Napred“ (En Marće) osnovao je pre svega 13 meseci i to u zemlji u kojoj se, od kada je Šarl de Gol osnovao Petu Republiku 1958. godine, ni jedan nezavisni kandidat bez izbornog iskustva nije se prbližio predsedničkoj funkciji.

Prvi put u poslednjih 10 godina, Francuzi su glasali protiv vladajuće partije, a avantura Makrona počela je opservacijom da postojeće političke stranke ne samo da nisu odgovorile na strah koji podstiče populizam, već je i stara podela levice i desnice omela napor da se stvori „politički bedem“ protiv porasta populistickog nacionalizma, a blokiran je i konsenzus oko ekonomskih reformi.

U narednom periodu Makron će morati da nađe način da komunicira sa trećinom francuskih birača koji nisu glasali, a mnogi od njih su glasači iz malih gradova i ruralnih delova zemlje koji su ostali bez posla i ne vide dobru stranu globalizacije.

Ipak, kako list navodi, on ne može da počne da sprovodi reforme bez političke podrške u parlamentu, u kome njegov pokret nema predstavnike.

Makronova pobeda može da nagovesti „prestrojavanje francuske politike“, navodi list i zaključuje da će njegova sposobnost da oživi poverenje i sprovede reforme biti od važnosti za celu Evropu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.