U trendu

Ekskluzivna ispovest ruskog pilota koji je spustio avion u polje (video)

Damir Jusupov, pilot koji je spustio avion A321 Uralske aviokompanije, ispričao je na konferenciji za štampu kako je doneo odluku da spusti letelicu na poljanu.

Ekskluzivan snimak: Momenat uletanja ptica u motor aviona

Ekskluzivan snimak: Momenat uletanja ptica u motor aviona koji se danas, nakon havarije, uspešno prizemljio u Podmoskovljuopširnije: https://sptnkne.ws/8Xn2

Gepostet von Sputnik Srbija am Donnerstag, 15. August 2019

Jusupov je naglasio da je prvo želeo da se vrati na aerodrom, jer motor nije mogao da nastavi da leti.

„Ali, kada smo videli da i drugi motor prestaje sa radom, doneo sam odluku da spustim avion pred sobom“, rekao je Jusupov.

Kada je pilot shvatio da će avion neizbežno udariti u zemlju, pokušao je da ga spusti što mekše.

„Bezbednije je spuštati avion bez točkova, oni se mogu prevrnuti i posledice bi bile još gore“, objasnio je Jusupov svoju odluku.

Pilot, iako je spasio 233 putnika, sebe ne smatra herojem. Po njegovim rečima — spuštanje aviona u polje je bilo jedino pravilno rešenje.

Jusupov je ispričao da je pozvao suprugu, tek nakon evakuacije svih putnika.

„Izašao sam, okružio avion, pogledao oštećenja spolja i uverio se da su svi na bezbednoj udaljenosti. Vratio se u kabinu i odatle pozvao suprugu“, dodao je on.

Pilot je naglasio da je priprema za let bila uobičajena, dok se havarije, kao što je ova, redovno vežbaju na treninzima.

„Zato smo bili i moralno i profesionalno spremni. Mi u Jekaterinburgu imamo trening-centar i školu letenja i, zahvaljujući tim veštinama, uspeli smo da spustimo avion“, rekao je on.

Govoreći o planovima za budućnost — Jusupov je naglasio da mu incident nije ogadio letenje, ali mu je sada potreban odmor.

Kapetan aviona je zahvalio drugom pilotu, posadi i putnicima aviona.

On se danas izvinio putnicima koji su seli u avion Uralske aviokompanije, zbog toga što ih nije odvezao u Simfiropolj.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar