U trendu

Ekspert UN uputio Trampu molbu za pomilovanje Asanža

ŽENEVA – Ekspert Ujedinjenih nacija Nils Melcer danas je aktuelnom predsedniku SAD Donaldu Trampu uputio molbu za pomilovanje uzbunjivača Džulijana Asanža, koji je 2010. godine objavio sadržaj tajnih državnih dokumenata na sajtu Vikiliks.

Asanž se nalazi u strogo čuvanom zatvoru Belmarš u Velikoj Britaniji gde čeka da britanski sud 4. januara odluči da li će biti izručen SAD, gde bi, ukoliko bude proglašen krivim, mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu do 175 godina zatvora.

U pismu Trampu, Melcer je konstatovao da je Asanž poslednjih 10 godina proizvoljno lišen slobode i da plaća previsoku cenu za hrabrost da objavi istinu o nedoličnim aktivnostima vlade SAD širom sveta.

„Tražim od Vas pomilovanje za Asanža zbog toga što on nikada nije bio neprijatelj naroda Amerike, već se borio protiv zakulisnih, tajnih operacija i ukazivao na korupciju, čime je zapravo delovao u najboljem javnom interesu Amerikanaca i celog čovečanstva“, napisao je Melcer, preneto na sajtu UNHCR.

On je ocenio da bi kažnjavanje Asanža samo zbog toga što je objavio istinite informacije o ozbiljnim zloupotrebama i nedoličnom ponašanju u SAD ili u drugim državama, poslalo poruku da je „glasnik ubijen“, a ne da je ispravljena greška na koju je ukazivao Žilijen Asanž.

„Gospodine predsedniče, pomilovanjem Asanža poslali biste jasnu poruku pravde, istine i humanosti i narodu Amerike, i ostatku sveta. Bila bi to rehabilitacija jednog hrabrog čoveka, koji je izložen nepravdi i poniženjima više od decenije samo zato što je obelodanio istinu“, poručio je Melcer u pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.