Eksplozije u Holandiji, teško oštećena dva supermarketa

AMSTERDAM – Dva supermarketa u Holandiji koja pripadaju poljskom lancu teško su oštećena u eksplozijama koje su se dogodile rano jutros, saopštila je policija.

Na sreću u eksplozijama koje su se dogodile u gradovima Alsmer i Hesvijk Dinter niko nije povređen, a stanari stambenog kompleksa iznad prodavnice evakuisani su i preivremeno smešteni u sklonište, prenosi holandska televizija NOS.

Za sada policija ne može da kaže da li su eksplozije u ova dva supermarketa povezane.

U Alsmeru se eksplozija dogodila oko tri sata ujutru, nakon čega je došlo do požara u kome je cela prodavnica izgorela, kao i stan iznad nje, a zapaljen je i automobil koji se nalazio ispred.

Nekoliko sati kasnije došlo je i do eksplozije u Hesvijk Dinteru prilikom koje je fasada prodavnice, kao i okolnih prodavnica oštećena, a stanari stambenog kompleksa iznad prodavnice, njih 20 evakuisano je.

Za sada nije poznato sta je izazvalo detonacije, a služba za odlaganje eksplozivnih sredstava nalazi se na terenu.

Vlasnik prodavnice u Hesvijk Dinteru Švana rabati rekao je da je u potpunom šoku i da će se naći oni koji su postavili eksploziv, kao i da ni sa kim nije imao problem.

Vlasnik radnje u Alsmeru Muhamed Mahmud, koji prodavnicu drži zajedno sa bratom takođe su rekli da su u šoku.

U Poljskoj lanac supermarketa „Biedronka“ ima oko 3.000 prodavnica i ima 65.000 zaposlenih.

Prodavnica u Hesvijk Dinteru radi osvojeno od tog lanca prodavnica i ima samo isto ime, a njen vlasnik zajedno sa članovima porodice i prijatelja, uglavnom Kurdskog porekla, drži u Holandiji nekoliko takvih prodavnica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.