U trendu

El-Amin u Moskvi: Za Uniju Komora Kosovo je deo Srbije

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova i medunarodne saradnje Unije Komora Suef Mohamed El-Amin potvrdio je danas u Moskvi da njegova zemlja smatra Kosovo delom Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je ranije ove nedelje, nakon sastanka sa El-Aminom u Beogradu, rekao da je Unija Komora povukla priznjanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dok je savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacojila, Jetljir Ziberaj, rekao da nema ničeg istinitog u toj vesti.

„Naš stav je da je Kosovo deo Srbije“, naglasio je El-Amin na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Prema njegovim rečima, Srbija i Unija Komora imaju sličan problem.

„Ako bi Majot (ostrvo oko kojeg se spore Unija komora i Francuska) sutra proglasio nezavisnost i ostale države to priznale, postupili bismo kao Srbija da obnovimo naš teritorijalni integritet“, rekao je El-Amin.

Za Uniju Komora su, naglasio je, geografija, istorija i ključne rezolucije UN od najvećeg značaja, preneo je TAS S.

„Kada govorimo o usklađivanju sa međunarodnim pravom, to se uklapa sa pitanjem Kosova. Međunardona pravila bi trebalo da budu primenljiva i poštovana. Pažljivo posmatramo razvoj situacije“, poručio je on.

Prethodno je Lavrov rekao da Rusija pozdravlja odluku Unije Komora da povuče priznanje Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.