U trendu

EMA: Dve doze vakcine efikasne porotiv Delta soja

AMSTERDAM – Evropska agencija za lekove ( EMA) u svom današnjem izveštaju navodi da još nema preporuke za primenu treće doze vakcine kao i da su sve četiri vakcine odobrene u EU u preporučenim dozama efikasne protiv Delta soja virusa.

Tokom redovne nedeljen konfrencije za štampu, EMA nagalšava da nadgelda mutacije virusa i njihov mogući uticaj na efikasnost vakcina.

Upozorava se da se veoma zararazni Delta soj brzo širi Evropom i svetom i da je zato važno da se što više građana kompletno vakciniše.

„Pozvali smo gradajne Evrope da se zaštite tako što će da prime preporučene doze. Još je rano da potvrdimo da li bi eventualna treća tzv. ‘buster’ doza bila potrebna i kada jer još nemamo dovoljno informacija koliko traje zaštita dobijana od vakcina“, kaže šed strategije vakcinacije u EMA, Marko Kavaleri.

EMA ponavalja da sve četiri vakcine autorizovane u EU obezbeđuju „visoku zaštitu“ od svih sojeva koji trenutno kruže Evropom, posebno kada su u pitanju teški simptomi i hospitalizacije.

Istovremeno, preporučuje se primena dve doze u „najkraćem preporučenom vremenu“.

„Još je rano da predvidimo potrebu adaptacije vakcine na nove sojeve virusa. Radi se na ispitivanju takvih vakcina i EMA je aktivno angažovana sa proizvođačima kako bi dosli do dovoljno kliničkih podataka za buduće regulatorne korake ako se pokažu kao neophodni“, nagalšaa Kavaleri.

Evropska agencija za lekove ponovila je da je došla do zaključka da postoji retka, ali moguca vezu slučajeva miokarditisa i perikarditisa sa primenom mRNK vakcina komapanija „Fajzer“ i „Moderna“.

U EMA naglašavaju da nastavljau da nadgeldaju eventualne rizike kod primene vakcina, ali i upozoravaju na veliki broj dezinformacija na internetu koje služe u aktivakcinalnim kampanjama, zbog čega su odlučili da na mešečnom nivou izlaze sa izveštajima o bezbednosti vakcina koji uključuju sve prijavljene slučajeve mogućih nuspojava kao i moguće smrtne ishode.

„Važno je razumeti da su u pitanju samo sumnje da su vakcine uticale na ove nuspojave. Čiunjenica da je neko imao medicinski problem ili nažalost preminuo posle vakcinacije ne znači obavezno da je to izavano samo vakcinaom već nemom postojećim medicinskim probelmom nevezanim za vakcinaciju“, zaključio je Kavaleri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.