EMA: Stručnjaci treba da ispitaju mnogo podataka o vakcinama

BRISEL – Podaci koje su Fajzer/BioNTek i Moderna dostavili Evropskoj agenciji za lekove (EMA) za njihove kandidate za vakcinu protiv Kovid-19 su vrlo jaki, izjavila je danas izvršna direktorka EMA Emer Kuk, ali je napomenula da stručnjaci treba da ispitaju mnogo podataka o vakcinama.

„Imamo set podataka od preko 30.000 ispitanika koji su učestvovali u kliničkim ispitivanjima. Ovo nam daje vrlo snažan skup podataka o kojem treba doneti odluku, kako o bezbednosti tako i o efikasnosti“, rekla je Kuk, preneo je Rojters.

Očekuje se da će agencija završiti analizu vakcine Fajzer/BioNTeka do 29. decembra, a analizu vakcine Moderne najkasnije do 12. januara.

Kuk je navela da bi se datumi odobrenja mogli promeniti u zavisnosti od procene.

„Ne možemo da garantujemo da će doći do pozitivnog ishoda
u ovoj fazi“, istakla je ona i dodala da stručnjaci agencije treba da ispitaju mnogo podataka.

Moramo biti sigurni da analiziramo te podatke pravilno, rekla je ona.

Kuk je naglasila da analitičari EMA proveravaju i informacije o tome da su dve osobe u Britaniji imale anafilaksiju, a jedna alergijsku reakciju nakon dobijanja vakcine Fajzer/BioNTeka.

Ona je dodala da očekuje da će AstraZeneka i Džonson i Džonson podneti u prvom kvartalu sledeće godine svoje prijave za odobrenje za stavljanje u promet njihovih kandidata za vakcinu protiv Kovid-19.

Agencija procenjuje preliminarne podatke vakcina AstraZeneke od početka oktobra, a podatke Džonson i Džonsona od početka decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.